/* Milonic DHTML Website Navigation Menu Version 5.0 Written by Andy Woolley - Copyright 2003 (c) Milonic Solutions Limited. All Rights Reserved. Please visit http://www.milonic.com/ for more information. Although this software may have been freely downloaded, you must obtain a license before using it in any production environment. The free use of this menu is only available for Non-Profit, Educational & Personal Web Sites who have obtained a license to use. Free, Commercial and Corporate Licenses are available from our website. You also need to include a link back to http://www.milonic.com/ if you use the free license. All Copyright notices MUST remain in place at ALL times. This includes the first three lines of this notice on every page that uses the menu. If you cannot comply with all of the above requirements, please contact us to arrange license waiver. */


săptămâna prevenirii        criminalităţii
jiu valley

seminary
being a minority

phare

world bank
business breakfasts
european opportunities
appo

leader project
public events
public utilities
1 (întâi-ul) Decembrie în Europa


  
projects
projects valea jiului
 
Valea Jiului click pentru a vizualiza leaflet-ul

Violenta domestica este un flagel al societatii românesti si al familiei, producând dezintegrarea acesteia din urma ca unitate sociala. Datorita consecintelor devastatoare în pslan social, abuzul domestic nu mai reprezinta o chestiune privata, devenind o problema publica. Acest lucru justifica interventia actorilor publici în eradicarea fenomenului, prin elaborarea unui set de masuri legislative care sa protejeze victimele si sa previna/combata violenta în familie, crearea unor institutii specializate care abordeaza multilateral problema.
Societatea civila aduce si ea un aport considerabil în lupa împotriva abuzului domestic.
Proiectul „Strategii locale de prevenire a violentei domestice” este un proiect finantat de Agentia Canadiana pentru Dezvoltare Internationala. Proiectul urmareste intensificarea colaborarii dintre actorii locali implicati în prevenirea si combaterea violentei domestice, în special dintre adminsitratia publica locala si sectorul non guvernamental, dar si cel privat. Proiectul se desfasoara în zona Vaii Jiului, zona care este afectata masiv de somaj, saracie si oportunitati economice reudse, factori care favorizeaza aparitia fenomenului.

Click pentru detalii...


Informatii utile:

1. Legislatie româneasca si internationala

Violenta domestica a fost sanctionata legal si reglementata în statele europene înca începând cu anii 1960. În România, abia în anul 2000 a fost adoptata o lege (197/2000) care modifica Codul Penal, introducând un nou tip de infractiune, care cade sub incidenta Codului – violenta domestica. Totusi, pâna în 2003, România nu a avut o lege specifica referitoare la violenta în familie, asa cum aveau cele mai multe state europene. Legea 217 a fosta doptata abia în anul 2003, reprezentând o încununare a eforturilor societatii civile.

Click pentru detalii...


2. Campanii de succes


Campaniile de informare si sensibilizare a opiniei publice sunt considerate ca având un rol din ce în ce mai important în prevenirea fenomenului. Spre deosebire de alte mijloace de prevenire, campaniile actioneaza direct asupra factorilor care cauzeaza aparitia fenomenului.

Click pentru detalii...


3. Ce e de facut

Cele mai multe dintre victimele violentei domestice, dar si martorii abuzurilor, nu stiu cum sa procedeze în caz de agresiune. Atunci când aceasta s-a produs, victimele ramân, de obicei, în incinta locuintei familiei, pastrând tacerea sau cautand compasiunea prietenelor si rudelor. Aceasta nu este o solutie. Exista dispozitii legale care sa protejeze si sa puna victima la adapost de agresor, pentru a împiedica reptarea violentelor.

Click pentru detalii...

Atentie!... Pentru o buna vizualizare a documentelor folositi Adobe Acrobat Reader 

 
 © 2003 Idee.